Tatti kiiltämään

Kuten täälläkin päin on tapana niin pihassa nököttää lipputanko. Lippua siinä ei tosin ole juhannuksena tai muutenkaan tullut pidettyä, koska tanko itsessään oli kohtuu sammaloitunut ja muutenkin sen näköinen, ettei se oikein ollut siniristin arvolle sopiva. Männäviikolla tuttavaperhe pistäytyi meillä grilliherkkujen merkeissä, mutta pitihän ne makkarat ensin jollain ansaita. Eli iltapäivän puhteena oli lipputangon pesu.

DSC_0120.NEF_02F0IXHomma alkoi sillä, että ensiksi kaiveltiin tangon juurelta mutterit esiin ja korvattiin puuttuva saranatappi pätkällä M10 kierretankoa. Sitä tarina ei kerro miksi saranatappi ylipäätään puuttui, mutta pienellä sovittelulla ja väkivallalla improvisoitu tappi istui paikoilleen.

DSC_0127.NEF_ZXW0IXSarana paikoilleen, mutterit irti ja lasikuituinen tolppa nurin. Painoahan tuolla tangolla ei kovin kummoisia ole, joten kaataessa piti lähinnä pitää huoli ettei koko komeus lipeä käsistä, muutoin tuo ei järin suuria ponnisteluita vaatinut. Tämän jälkeen tolppa kantoon ja tallinkupeeseen.

DSC_0133.NEF_8YFYIXKuten kuvasta näkyy, niin ihan pieniä roiskeita ei olla kuuraamassa.

DSC_0134.NEF_4W3FJXEnsihoitoa painepesurilla, ensimmäisen huuhtelun jälkeen sitten ämpäriin vettä ja loraus autoshampoota ja tiskiharjan kanssa pinttyneemmän lian kimppuun. Sitkeimmät tahrat ja jäkälät tuli vielä erikseen hierottua ihmesienellä. Ihan jokaista likatäplää ei noillakaan työkaluilla saanut irti, mutta kiinnijääneet paskat ovat senverran pieniä ja haaleita ettei niitä erota ellei katso aivan vierestä (mikä on tangon paikoillaanollessa aavistuksen haastavaa, etenkin yläpäästä).

DSC_0152.NEF_MONWIXPesu viimeisteltiin autovahan jämillä. Pinnasta tuli mukavan liukas ja vahaus toivonmukaan hidastaa likaantumista. Arvaus on, ettei tuota tolppaa ole käytetty nurin 90-luvun jälkeen, joten tuskinpa ihan vielä ensikesänä tarvitsee alkaa uudestaan pesemään.

Pesun ja kiillotuksen jälkeen tanko sitten takaisin pystyyn.

5471820927_383aca02fc_zEikun,

DSC_0157.NEF_68XCJXSamalla kertaa tuli uusittua naru ja lukot, nyt kelpaa nostaa lippu salkoon juhlapäivien kunniaksi. Kiitokset vain talkooväelle tätäkin kautta, pihan yleisilme parani ihan ihmeen paljon noinkin pienen homman seurauksena. Rautaisen tai puisen tangon kanssa työmaa olisi toki ollut heti ja huomattavan paljon isotöisempi, onneksi sellaisia ei ole tänne investoitu.

 

2 vastausta artikkeliin ”Tatti kiiltämään

  1. Raimo Pulkkinen

    Lipputangon pesusta

    Kerran itsekin kaadoin lipputangon sekä pesin ja vahasin sen. Lasku ja nosto oli sen verran hankalaa, että lähdin etsimään helpompaa ratkaisua. Ja löytyihän sellainen: Tanskalainen lipputankojen valmistaja Dano Mast AS valmistaa lipputangonpesijää (http://www.danomast.dk/produkter/tilbehor-til-flagstaenger/flagstangsvasker/). Pesijöitä saa lähes kaikista rautakaupoista Tanskassa ja monesta nettikaupasta, mm. https://www.bredsgaard-byg.dk/Danomast-flagstang/flagstang-danomast/flagstangsvasker-4-12mtr . Tietenkin Bauhaus myy näitä Tanskassa vaan ei myy Suomessa. Hinta on noin 25 – 30 euroa plus lähetyskulut Suomeen.

    terveision raimo pu

    Vastaa
  2. Juha

    Pesin juuri omankin vihreäksi muuttuneen tankoni. Vaimon sukkahousuihin superlonia, ja pötkö tangon ympärille. Kahdelta puolen kiinni naruihin ja märäksi mäntysuopaliuoksella. Ja ei kun hiulaamaan ylös-alas pitkin tankoa. Nyt hohtaa puhtauttaan. Suosittelen, varsinkin jos tangon kaataminen tuntuu liian suurelta ponnistukselta. Juha

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *