Leikkimisen talo, osa 1

Kuten tuo parempi puolisko jo ehti vinkkaamaan niin kesän projektina on tullut väsättyä leikkimökkiä. Projekti aloitettiin jo jokunen viikko sitten kun kaverin pihaan sattui päätymään nippu joutilasta ulkovuoripanelia. Runkoa varten kävin varastamassa kakkoskakkosta, lattiarunko tehtiin kakkosnelosesta. Elementit läjättiin ensin kaverin pihamaalla, sieltä kun löytyi panelipinon lisäksi kunnon sirkkelipöytä ja muuta tarpeeseen sopivaa rekvisiittaa.

DSCN0727Lainateknolla ensin rakennustarvikkeet omasta pihasta kilometrin päähän pelipaikalle. Siellä tuli sitten enemmän tehtyä kuin kuvattua, mutta jokunen räpsy kuitenkin tarttui kameraankin.

DSCN0730Allekirjoittanut alkoi päästämään runkovärkkejä sopiviksi paloiksi. Siinäkohtaa kun runkopuut oli katkottu valmiiksi seuraavalla työpisteellä oli jo melkein yksi seinä läjässä.

DSCN0729Tämän jälkeen homma olikin sitten varsin suoraviivaista, seinäelementti kun mitoitettiin panelin mukaan niin paneleita ei tarvinnut katkoa. Ikkunat ja muut hienostelut seinään tehdään jälkeenpäin, joten runko ensin naulaimella nippuun ja sen jälkeen panelia pintaan.

DSCN0732Toinen sivuseinä valmistui 8 minuutissa, ensimmäinen otti vähän pidempään. Tästä kuvasta n. puoli tuntia myöhemmin tilanne näytti sitten tältä:

DSCN0737Tässä välissä piti käydä hakemassa lisää puutavaraa, mutta 2,5 tuntia myöhemmin projektipaikalle oli ilmestynyt jokunen kattotuoli ja lattiarunko (ei kuvassa).

DSCN0741Illan aikana tuli tehokasta työaikaa jotakuinkin nelisen tuntia, mukaanlukien noin tunnin keikka tarvikkeiden haussa. Seuraavana päivänä elementit sitten kelkottiin traktorin kärryssä asennuskohteeseen.

DSC_0174Kotipihassa sitten homma aloitettiin perustuksista. Edellisillä omistajilla on tuolla kohtaa ollut koirankoppi, joten nurmikkoa ei pahemmin tarvinnut kuoria alta pois. Perustus tehtiin käytännössä suoraan nurmikolle ja hiekkapohjalle, prismasta halvimpia betonilaattoja pari tusinaa konttiin ja lapion kanssa asettelemaan.

DSC_0177

Perustus paikoillaan.

DSC_0178Ja ainakin hetkellisesti jopa suorassa. Tämän jälkeen lattiarunko paikoilleen, runkoon vanerilattia kiinni ja seinäelementit ympärille.

DSC_0316Elementit vedeltiin kiinni lattiarunkoon ja toisiinsa 120×5 ruuveilla, tukevasti tuntuu olevan pystyssä. Seinien jälkeen sitten kattotuolit seinien päälle.

DSC_0318DSC_0323Kiinnitysmetodina sama kuin seinäelementtienkin kanssa, eli akkupora ja pitkiä ruuveja. Jokainen niska tuli loppupelissä pistettyä ensin päältä yhdellä ja vähän myöhemmin alapuolelta vielä kahdella ruuvilla kiinni seinään. Yhdelläkin ruuvilla tuolit pysyivät kyllä paikoillaan, mutta siinä kohtaa kun aluskate ja -laudat olivat katolla alkoi tuntumaan ettei parempi kiinnitys haittaisi ettei koko katosta tule leijaa.

DSC_0324Kattotuolit paikoillaan. Tarkkasilmäiset huomaavat, että räystäslinja ei tuoleissa ole ihan suora, tämä on ihan tarkoituksella tehty veto, elementit kun tuli tehtyä muualla niin illankähmässä ei enää edes yritetty laskea ja miettiä että miten pitkäksi räystäs pitäisi jättää. Elementit tehtiin siis suosiolla ylipitkiksi, jolloin ne pystyi katkaisemaan asennuksen jälkeen oikeaan mittaan.

DSC_0325Seuraavaksi aluskate niskaan. Kasvihuoneprojektista jäänyt rakennusmuovi ja nitoja aseistuksena katteen asentamisessa ei kovin montaa hetkeä mennyt. Seuraavaksi sitten aluslaudat katolle. Näiden asennus oli hieman jännää, kun tuo kakkoskakkonen ei kuitenkaan kaikkein tukevinta tavaraa ole, mutta sinnepä nuo kuitenkin sai ilman isompia ongelmia.

DSC_0003

Tämän jälkeen sitten vasikoiden katkaisu oikeaan mittaansa ja käytettynä löytynyt kattopelti vähän lyhyempiin pätkiin. Ostetut palaset kun olivat 540 pitkiä, tarvittava mitta oli 215.

DSC_0001DSC_0009Tämän jälkeen sitten muualta saadun loistoidean mukaan toisen kattopuoliskon palat ruuvattiin ensin yhdeksi isoksi palaksi, jolloin ainakin noin periaatteessa profiilien sovittelu kohdilleen onnistuu helpommalla kuin katolla keikkuessa.

DSC_0013Käytännössä homma oli hieman helpommin sanottu kuin tehty. Saatiin tuo palanen kuitenkin paikoilleen, mutta toinen puoli katosta tehtiin kahdessa osassa, eikä profiili sen kummemmin jäänyt pykältämään. Periaate kuitenkin ihan sama, pellinpala suunnilleen paikoilleen ja jälleen akkupora laulamaan.

DSC_0018Lopuksi vielä samoilla tulilla laitettiin harjapelti paikoilleen. Nurkkapellit jäivät vielä odottamaan vuoroaan, vaikka sillä soviteltiinkin harjapellin paikkaa jo etukäteen.

DSC_0021Kattopeltien jälkeen projekti sitten jäikin kesälomalle, kun allekirjoittanut keräsi paremman puolikkaansa kanssa sirkuksen autoon ja suuntasi kohti anoppilaa. Lomakuulumisista kuitenkin jossain vaiheessa erikseen, leikkimökkiprojekti jatkuu kunhan lomalta kotiudutaan. Näihin kuviin ja tunnelmiin.

DSC_0184

 

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Leikkimisen talo, osa 1

  1. Keltaisen talon emäntä

    Jaha, eli lomapäivitystä pitänee pukata ;) ja BTW minä en ollut se toinen taho joka oli loistoidean takana kattopeltien osalta.. :P (joku sitä kuitenki mietti ;) )

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *