36 wattia

Gluehlampe_01_KMJ

Kuvan lamppu ei liity tapaukseen

Joku tovi sitten portaikosta paloi lamppu ja olen sen jälkeen mietiskellyt että mitenkähän tuosa nyt kävi. Portaikossa on valot lähes 24/7, koska lamppu toimii myös yövalona lastenhuoneeseen ja pimeä portaikko ei tenavien kanssa muutenkaan ole oikein hyvä idea.

Palanut lamppu oli joku tusinamerkin 40W halogeeni ja tilalle meni 4W LED kun semmoisia sattui paikallisen marketin tarjouslaarista löytymään -50% hintalapulla.

Täällä sähkö maksaa töpseliin siirrettynä vissiinkin 8,38snt/kWh. En jaksanut kaivaa tähän hätään laskua käsille, tuomoiset hinnat löytyy netistä, kun ei ota yösähköä ja muuta hömppää mukaan (pääsee paljon helpommalla laskennan kanssa).

Tästä kun nyt lähdetään laskemaan, että tuikku palaa keskimäärin 10h/vrk (ympäri vuoden) niin päivässähän säästyy suoraan 360Wh/vrk. Tästä edelleen kertolaskulla sähköä säästyy kuukaudessa 10,8kWh. Eli yhden lampun vaihdolla sähkölaskuun ilmestyi pyöristettynä 91 sentin säästö joka kuukausi!

Pikainen googlailu sanoo, että halpamerkin 40W halogeeni maksaa n. 2€ ja tuommoinen ledituikku n. 3,5€. Tuo 1,5€ hinnan erotus tulee kurottua umpeen pyöreästi 50 vuorokaudessa. Tuikun eliniäksi ilmoitetaan 15000h, eli 20,5 kuukautta. Olettaen että värkki oikeasti toimii luvatun ajan sähköä säästyy tuossa vajaassa kahdessa vuodessa pikkuisen reilun 17€.

Lukseja en ole mittonut, mutta vähemmän tuo led antaa ihan raakaa valoa halogeeniin verrattuna. Tuossa käyttökohteessa led oli kuitenkin ihan valaistuksenkin puolesta toimiva, ei tuossa portaikossa ihan järjettömiä valotehoja tarvita.

Jos kaikki mökin valaisimet (olettaen että vaihto menisi samalla suhteella) korvaisi niin sähkölaskuun saisi parinkympin säästön kuukaudessa. Käytännössä laskukaava ei kuitenkaan toimi, kun kaikkia valaisimia ei suinkaan polteta kymmentä tuntia päivässä ja toisekseen ihan joka kohteessa tuo 4W led ei ole tarpeeksi, jolloin kWh säästö ja kuoletusaika muuttuvat. Himmennettävä ledilamppu maksaa jo reilun kympin kappaleelta joten kuoletusaika hyppää vajaasta kahdesta kuukaudesta vajaaseen vuoteen ja säästö tippuu samassa suhteessa vähän alle 3 euron.

Käytäntö on lisäksi osoittanut, etenkin energiansäästölamppujen kanssa, että hehkulampuille suunnitellut valaisimet polttavat nuo lamppujen elektroniikat loppuun ennen aikojaan. Lähes kaikissa valaisimissa kun on jonkinlainen umpikupu polttimon yläpuolella johon hukkalämpö jää asumaan ja lampun kantaan tungettu elektroniikka on kuvun kuumimmassa osassa ja elinikä lyhenee dramaattisesti. Omakohtainen kokemus on E17 ESL-lampuista (jotain ihan laatumerkkiä, prismassa hyllynreunahinta oli jotain kympin nurkilla) olohuoneen ”kattokruunussa”. Lampuille lupailtiin pakkauksessa 8 vuoden elinikää, ensimmäinen pimeni viiden kuukauden kohdalla ja viimeinen puolentoista vuoden kohdalla.

Lopputulos on kuitenkin että maailma ja rahapussi eivät led-lamppuja vaihtamalla pelastu. Kuukaudessa sähköä säästyy nippanappa yhden saunanlämmityksen verran, rahallista säästöä ei käytännössä ole ja lampun valmistukseen ja kierrätykseen tarvittava logistiikka ja energia syö loputkin vihreästä ajattelusta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *