Laavu, 2. osa – Lisää työkaluja

Edellisessä numerossa saatiin parkkaamiset loppuun. Tässä välillä on luettu koko intternetti läpi kaikesta hirrenveistoon liittyvästä. Youtubesta löytyy materiaalia ihan videon kera joka lähtöön, mutta ehken paras tietopankki löytyy Suomen Hirsitaito ry:n nettisivuilta ja ainakin osin ko. yhdistyksen ylläpitämästä Wikikko -tietopankista. Tällähetkellä perinteiset työkalut hirrenveistoon ovat pääasiassa moottorisaha ja kirves. Moottorisaha pysyy meikänörtilläkin jotenkuten lapasissa, mutta kirveellä veistäminen on jo ajatuksena senverran työlästä ja etenkin taitoa vaativaa että mennään siitä mistä aita on vähän matalampi.

20160514_195148Rautakaupoista saa nykyään vähän vaihtelevasti puuntyöstöön sopivia laikkoja myös kulmahiomakoneeseen. Kuvan veistolaikka on myyntipuheiden mukaan parasta sitten viipaloidun leivän ja vieläpä saksalaista laatutyötä. Tingattu hinta paikallisessa romuonnelassa 43€. Vähäisen käyttökokemuksen perusteella joka lantin väärti vehje, mitä nyt tuon kanssa pitää muistaa puhallella rälläkkää puhtaaksi ihan paineilmalla aika aktiivisesti. Purua irtoaa ihan jäätäviä määriä ja se lähtee 11000 kierroksella minuutissa aika kiukkuisesti tangentin suuntaan. Pienen opettelun jälkeen työstäminen on kuitenkin tarkkaa ja vauhti on hieman toista kirveeseen verrattuna.

Seuraava ongelma onkin sitten että millä rungot siirretään muutama kymmenen metriä parkkauspaikalta laavun pohjalle. Millään järkevällä konevoimalla tuonne sijoituspaikkaan ei pääse, edessä kun on marjapensaita, trampoliini, pari mäntyä, kasvimaa ja vähän kaikkea muuta pientä. Hain rautakaupan tiskiltä riistohintaan (terveiset vaan naapurikunnan rakennustarvikeliikkeeseen) nelisen metriä kulmarautaa ja pätkän 19 millistä putkea. Taas tuli vietettyä tallissa yksi iltapäivä ja ilta yöhön asti.

20160520_202058Tuollaisesta lähdetään liikkeelle. Nurkissa pyörivä täytelanka-mig tekee hieman räkäistä jälkeä, mutta tuonkin taidon rippeet alkavat pikkuhiljaa palailla mieleen. 40x40x3 kulmaraudasta 50 senttinen pätkä ja siihen kylkeen 19 millin putkea kiinni akseliksi.

20160520_20421350x50x3 kulmaraudasta 50 ja 30 sentin pätkiä molempia palanen ja koesovittelua tekemään. Ensimmäinen sovittelu muutti vielä lopputulokseen hieman muotoaan, mitään piirrustuksiahan näistä ei ole ruukattu tehdä.

20160520_214843Kehikko nippuun kulmaraudan kulmat vastakkain, jolloin koko komeus on kutakuinkin tasapaksu ympäri asti. Hitsatessa on hyvä muistaa, että mustakin rauta voi olla kuumaa, terveisin nimimerkillä hitsaushanska meinasi sulaa kiinni peukaloon.

20160520_215548Akselin sovitus kehikkoon. Tuli mietittyä että pitäisikö akseli olla enemmän jommassa kummassa reunassa, mutta päädyin lopulta laittamaan renkaat keskelle. Käytäntö osoitti että tuo oli ihan oikea ratkaisu.

20160520_224051Akselin kiinnityksen jälkeen vehje renkailleen ja koeponnistus. Koko komeus ei läskin painon alla antanut myöten kuin vajaista renkaista, joten sen suurempia vinotukia tai muuta vahviketta en nähnyt tarpeelliseksi tehdä.

20160521_011634Yläpuolelle vielä pari 30 senttistä pätkää kulmarautaa ettei pöllit pääse lipsumaan sivusuunnassa kelkalta pois. Samalla rakenne tietty jäykistyi vielä entisestään. Renkaisiin 2 baaria painetta ja kiinnitys akseliin M10 kierretangolla, nylockmutterilla ja isolla rikalla. Akseleihin leikkelin vielä paksummasta putkesta puslantapaiset niin renkaat sai vähän paremmin rungosta irti.

20160521_160752Käyttö tapahtuu siten, että nostetaan hirsi noin suunnilleen painopisteen kohdalta kelkan päälle, kietaistaan kuormaliina toiseen päähän tukkia ja sen jälkeen isokin hirsi tulee varsin kohtuullisella voimankäytöllä perässä.

Budjetti otti tälläkertaa osumaa rälläkkälaikan 43€, kulmaraudat 40€ ja renkaat 10€. Kokonaisbudjetissa ollaan tällähetkellä 170 euron tuntumassa.

2 vastausta artikkeliin ”Laavu, 2. osa – Lisää työkaluja

  1. Take Artikkelin kirjoittaja

   Nuo minun käyttämät renkaat on 100×3.50-4. Myydään nimikkeellä ’ilmakumipyörä’ suunnilleen jokaisessa romukaupassa motonetistä clasohlsoniin. Kärkkäiseltä itse nappasin nuo kyytiin, 5,50€/kpl.

   Koollahan ei ole sinänsä juuri väliä, kunhan pistää suunnilleen oikean kokoisen akselin. Pihassa on ainakin meillä senverran monttuja ja kiviä ettei vähän isompikaan rengas haittaisi. Isompi rengas antaisi myös enemmän pelivaraa tukin liikuttelussa, nyt joutuu olemaan aika tarkkana miten korkealle/matalalle hirren pään nostaa vetäessä ettei jompi kumpi pää kynnä nurmikkoa. Kottikärryn rengaskaan ei välttämättä ole liikaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *