Laavu, 4. osa – Perustukset & seinät

Onpa taas mennyt enemmän tehdessä kuin kertoessa tekemisestä, mutta nyt olisi luvassa laavuprojektin eteneminen kuvien kera. Koko homma alkaa tietty pohjustuksella, tälläkertaa rakennetaan pilariharkkojen päälle.

20160521_133338Ensiksi kivet suunnilleen sinnepäin. Teknisesti ottaen neljäkin harkkoa varmaan riittäisi, mutta arvelin että liian kanssa aina pärjää, eipä nuo mitään äärettömän kalliita ole.

20160521_145546Sitten lapio heilumaan ja harkot kutakuinkin samaan korkeuteen ja tarkemmin oikeille etäisyyksille toisistaan. Kuten kuvastakin näkyyniin epätasaisuuksia piti tasoitella hiekalla melko reippaasti, mutta ihan kohtuudella tuosta selvisi.

20160521_171009Sitten itse hirrentyöstö käyntiin. Intternetissä kertovat, että tuo tehdään oikeaoppisesti halkaisemalla alin hirsi. Minä tein vähän toisin. Toisaalta perinteisestihän tuo muutenkin perustettaisiin luonnonkiville eikä millekään höpöharkoille, mutta meikänörtillä ei riitä sinni alkaa tekemään kunnon luonnonkiviperustusta. Ne painaakin mokomat niin paljon.

Pohjaa vasten nakkasin ihan vaan kevytpressun ja huitaisin siihen lapiolla pari reikää strategisiin kohtiin. Suodatinkangas olisi ihan virallinen materiaali, mutta tuo pressu ajaa asiansa ihan hyvin ja on paljon halvempaa. Esteettisesti tuo pressu ei ehkä ole ihan niin kiva, mutta sitä varten voi vaikka pinota laavunvierustat kiviä täyteen tai keksiä jotain muuta kivaa jos silmä jää sairastamaan.

20160521_192529Aluspuiden jälkeen sitten päästäänkin tekemään ensimmäistä salvosta. Tukkikärry toimii yllättävänkin hyvin eikä puiden siirto paikasta toiseen tuota suurempia ongelmia.

20160527_205354Ei ehkä ihan mestariteoksia, ja ensimmäisissä salvoksissa meni järkyttävän pitkään, mutta valmista tuli. Tarkkasilmäisimmät huomaavat kuvassa jo tässäkohtaa ongelman, minä en tehdessä älynnyt pistää merkille.

20160529_181038Seuraavan kerroksen kanssa tuohon istumaorteen piti tehdä ns. koirankaula, eli madaltaa myös alempaa hirttä että toiseen kerrokseen jäi edes auttavasti tarpeeksi tavaraa. Ihan ei tee mieli alkaa samantien vaihtamaan hirttä siksi että se menee poikki.

20160602_001632Tästä eteenpäin homma onkin sitten senkun tekee. Seuraava kerros suunnilleen kohdalleen, varauksen piirto hirsivaralla, sahausta ja veistämistä ja sama uusiksi.

20160603_21550620160602_001649Nurkkasalvokset eivät ehkä ihan vielä talon tai edes saunan nurkiksi kelpaa, mutta laavussa välttävät ihan hyvin. Aikaisemmassa numerossa mainostettu veistolaikka rälläkkään on ainakin meikäläisen näpeissä paljon parempi työkalu kuin moottorisaha tai kirves. Työstäminen on kohtuullisen nopeaa ja ennenkaikkea melkoisen tarkkaa.

20160603_215420Haittapuolena on tietty meteli ja sotku. Laikasta lähtee monen kokoista silppua alkaen lähes hiontapölystä, isoimmat tikut ovat tulitikun kokoluokkaa. Pitkähihainen vaatetus, kunnon hanskat ja pleksimaski naaman eteen ovat ihan välttämättömyyksiä. Eipähän tule kylmä, etenkin kun tehdessä on välillä oltu komeasti hellelukemissa.

20160615_205235

20160630_205359Viimeisessä kuvassa kirjoituspäivän tilanne. Takaseinä on korossa ja seuraavaksi on ohjelmassa miettiä kattokulmaa ja siihen liittyviä juttuja. Sikäli kun viikonloppuna ei sada niin ajatus olisi veistää muutama kerros lisää. Tällähetkellä etuseinän korkeus on vähän reilusti olkapäälle kun istuu orrella. Oletus on että seiniä saa tehdä vielä 5 tai 6 kerrosta. Olen vähän kahden vaiheilla pitäisikö seinät tapittaa vai pitäisikö kattoniskatkin salvata. Tapittaminen olisi paljon nopeampi vaihtoehto, salvaus vaatii enemmän työtä mutta on myös paljon lujempi.

Oma taiteenlajinsa tuo hirrenveisto on ja tehdessä on useampaankin kertaan käynyt mielessä ettei haittaisi tippaakaan vaikka joku kokeneempi olisi neuvomassa. Tekemällä kuitenkin oppii ja laavu on siitä kiitollinen aloitusprojekti ettei sen kanssa tule katastrofia vaikkei seinistä tulisikaan erityisen tiiviitä. Perustuskivet ovat tehdessä paikoin vähän kallistelleet, niitä joutunee jossain kohtaa oikomaan. Koko komeus kuitenkin nousee halli- tai pullotunkilla ihan helposti joten yksittäisen nurkan perustusten korjaus on ihan tehtävissä.

Nyt kuitenkin näihin kuviin ja tunnelmiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *