Laavu, 6. osa – Tulisija ja huopaa katolle

Laavu on edellisen raapustelun jälkeen päässyt ihan tositoimiin. Paluu arkeen lomien jälkeen on kuitenkin pitänyt senverran kiireisenä ettei blogin naputtelulle ole pahemmin jäänyt aikaa. Edellisessä numerossa jäätiin kuitenkin suunnittelemaan tulisijaa.

20160727_214049Ensimmäinen revisio tulisijasta tuli vain tekaistua paikoilleen varsinaisen lopullisen ajatuksen kypsymistä odotellessa. Kaivoin maata, juuria ja turvetta n. metrin halkaisijaltaan olevasta kuopasta pistolapion terän verran. Vanhan metsäpohjan juuristo yhdistettynä hieman turpeiseen maahan ei ole oikein paras mahdollinen seuralainen tulisijalle. Kuopan pohjalle kippasin pari kottikärryllistä kiviä ja päälle varastin hiekkalaatikolta kottikärryllisen hiekkaa.

20160728_220005Pedin päälle sitten isompia kiviä kehäksi ja lisää hiekkaa kivien väliin. Ajaa ihan hyvin asiansa, mutta jo nyt parin käyttökerran jälkeen seuraava revisio alkaa kypsymään korvienvälissä, siitä kuitenkin joskus myöhemmin lisää.

Nuotiopaikka tuli sutaistua parissa illassa nippuun, katon kanssa meni ilta enemmän.

20160729_204326Mutka rakennustarvikeliikkeeseen ja 5 pakkaa palahuopaa ja kilo 20 millistä naulaa peräkontista kottikärryyn ja pelipaikalle. Jälkeenpäin huopaa piti vielä hakea paketti lisää, samaten naulat loppuivat räystäiden osalta kesken. Tässäkohtaa tuli hakattua vielä yksi kakkosnelonen räystään alle pitkittäin ihan varmuuden vuoksi tasaamaan räystään kuormaa koko laudoitukselle yksittäisten lautojen sijaan.

20160729_223021Sen jälkeen homma onkin sitten kohtuu simppeliä. Huovan pohjasta suojapaperi irti, liimapinta edelliseen kerrokseen kiinni ja nauloja perään. Kuten kuvastakin näkyy niin räystään reunalle tuli hakattua nauloja vähän tiheämpään kuin olisi välttämättä tarvinnut, Taka-ajatus on että kunhan tuohon räystään alle saa puuvaraston tehtyä niin tuo alareuna räystäästä kestää vähän enemmän lääppimistä.

Huovan asennusohjeessa höpistiin jotain aluskermistä, räystäsnauhasta ja kaikenlaisesta muusta höpötyksestä. Ne tuli jätettyä kokonaan väliin.

20160731_134651Huovan laittoon meni pari iltaa. Harjakaiset tuli sovittua jo etukäteen, joten loput huovasta naputeltiin kiinni ihan talkoilla. Samalla tuli katon kestävyyttä koeteltua kun kolme atleettista huovankiinnittäjää oli yhtäaikaa hommissa. Kiitokset vielä täälläkin talkooväelle.

20160731_012126Huovan kiinnityksen jälkeen tulikin sitten vastaan harjakaisten vietto, loimulohi maistui mallasjuoman kanssa ja makkaraakin saatiin tikun nokassa poltettua. Tällaisia iltoja on toivonmukaan odotettavissa jatkossa lisääkin.

20160807_183030Harjakaisista huolimatta homma ei kuitenkaan ollut vielä valmis. Huopa tuli vielä taitettua räystään yli naulojen kanssa, otsalaudat heitin samaten paikoilleen. Ylimääräistä huopaa yritin ensin hieman heikolla menestyksellä veistellä ihan morapuukolla. Puukon terä on aivan liian leveä huovan leikkuuseen ja jäljestä tuli nätistikin sanoen hieman epätasainen. Kuvassa näkyvät reunat tuli sitten leikeltyä katkoteräveitsellä, jolla homma onnistuikin jo ihan kohtuu hyvin. Aivan viivasuoraa räystästä tuollakaan konstilla ei tullut, mutta syypää löytyy tylsemmästä päästä puukkoa.

20160807_183106Tässäkohtaa projektin kanssa oli kuitenkin edessä pienet tuulettelut, sillä itse laavun voi nyt todeta olevan valmis. Perinteiden mukaan tekijän pitää kuulemma signeerata teoksensa, joten vielä viimeinen silaus hirren kylkeen.

20160807_184218Kalustusta tulee varmasti vielä hienosäädettyä, makkaratikuille ja tulitikuille kun olisi ihan kiva olla oma paikkansa pelkän nurkassa seisomisen sijaan. Samaten tuota tulisijaa pitää vielä jonkinverran muokata.

Lopullinen kustannus laavulle työkaluineen ja tarvikkeineen on aika tarkkaan 360€.

Kaikenkaikkiaan projekti on kyllä ollut ihan opettavainen. Jos vielä joskus tarvitsee hirsitöitä tehdä niin sitten kyllä pitää kaivaa lompakkoa senverran syvältä että saa ihan oikean hirsivaran työkalupakkiin. Työstössä muutenkin pitäisi viitsiä olla aika paljon tarkempi, nyt etenkin varaukset tuli tehtyä aikalailla tunteella taidon tai tiedon sijaan. Työmäärällisestihän laavuun on palanut ties kuinka monta tuntia, mutta ahkera tekee tuollaisen kesälomaprojektina. Lopputulemana pihassa on nyt kuitenkin kunnollinen nuotiopaikka ympärivuotiseen käyttöön, suosittelen.

2 vastausta artikkeliin ”Laavu, 6. osa – Tulisija ja huopaa katolle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *