Sähköä elämään

Tulipa tolskattua taas työhuonetta pari tuntia eteenpäin. Mitään kovin näkyvää ei tapahtunut ja kuviakaan ei pahemmin tullut räpsittyä. Mitäpä tuota toisaalta kuvaamaankaan, kun muutosta on senverran että lattialla on parin metrin mato sähköjohtoa.

Lähtökohtahan siis oli, että vinttiin meni vanhaa keskuspölynimuria varten yksi sähköputki ja siinä 1kpl 16A sulake. Vinttikomeroon pitää kuitenkin saada 10A sähkölämmitykselle ja 2x10A pistorasioille. Tietotekniikka kun vie sähköä, niin yksi 10A jää vähän niille rajoille. Lisäksi samalla kun alkaa tekemään, niin samalla vaivalla vetäisee johtoa vähän enemmän. Ajatus kun on yläkertaan tehdä vielä toinenkin huone jossain kohtaa, niin nyt samalla vedolla saadaan yläkertaan senverran syöttöä, ettei tarvitse murehtia ampeereiden riittävyyttä.

Ajatus oli alunperin hyötykäyttää tuo pölynimurin syöttöä varten oleva sähköputki ja vetää sinne 5×2,5mm² johtimet ja lisätä alakerran tauluun pari 16A sulaketta. Haaveeksi jäi, tuo alakerran taulu kun on aivan totaalisen täynnä, sinne ei mahdu yhtään mitään lisää, vaikka taulun julkisivu muuta antaakin ymmärtää. Noh, ulkoseinässä on varsinaiset pääsulakkeet ja syötöt taloon ja talliin. Kevyen pohdinnan jälkeen tempaistiin tuo 5×2.5 MMJ ulkoseinää pitkin ylös ja sisälle keskuspölärin poistoputken reikään tökätystä sähköputkesta. Pitää vielä käyttää tuulilevyjä auki ja tökätä toinen putki tuonne rinnalle, ajatus kun oli käyttää tuota jo asennettua putkea verkkokaapelointiin, mutta se putki uhrattiin nyt sähköjohdolle.

Seuraavaksi tuohon perään laitetaan sitten pieni ryhmäkeskus ja 10A sulakkeita, joiden perään laitellaan sitten lämmitystä ja pistorasioita. Valaistus jää olemassaolevan syötön perään joka tulee viereisen huoneen puolelta.

Vanha pistorasia kytkettiin irti ja johtimet nykäistiin kokonaan pois. Varsinaiseen päätauluun kun ei mahdu enempää tavaraa, niin tuo putki jää nyt kokonaan jouten. Putken pääkin päättyy (ainakin tällähetkellä) tulevan katon alle piiloon, joten eipä siihen kummoisia kytkentöjä tehdä. Poisvedetyt johtimet tuoksuivat nätisti sanoen viikon vanhoille kalsareille, kiitos siitä kuuluu kondenssivedelle. Toinen pää kun on ollut tuolla vinttikamarissa ilman lämmityksiä ja toinen pää sähkötaulun kupeessa, joten putkeen on kondensoitunut vettä. Jos joku haluaa simuloida tuoksua kotosalla niin se on helppo homma. Sullo jotain kosteaa tiiviiseen muovipurkkiin ja jätä 10 vuodeksi paikoilleen.

Siitä se projekti etenee, todellakin pikkuhiljaa. Onneksi on kerrankin palvelut lähellä, lähimpään sähköalan yritykseen kun on matkaa ihan kirjaimellisesti kivenheitto. Pitää vaan varoa ettei nakkaa naapurin ikkunasta läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *