Risusavottaa ja kannon hävitystä

20160429_172441Pihatouhut ovat päässeet kunnolla käyntiin kun lämpömittari näyttää 20 asteen lukemia. Pidempi kevään projekti on ollut talon takana sijaitsevan metsäpalan siivous käyttökuntoon. Lähtökohta tuon risukon kanssa on ollut enemmän tai vähemmän epätoivoinen. Risukko on ollut oman onnensa nojassa ties kuinka pitkään ja maaläntille on kasvanut kutakuinkin läpitunkematon risukko koivua, pajua ja pihlajaa.

20160429_185255Isompia runkoja kaatelin ihan moottorisahalla ja pienempää risukkoa on tullut parin kommelluksen säestämänä siivottua raivaussahalla. Kuvamateriaali on ensimmäisen harvennuksen jäljiltä, toisen isomman sahailun jäljiltä risut ovat vielä nurin metsikön puolella. Kuvassakin näkyvä iso kuusi pääsee nyt vähän paremmin oikeuksiinsa kun ympäriltä lähti ylimääräistä risua melkoinen keko pois.

20160430_152002Metsässä on vielä vähintään samankokoinen keko tikkuja. Ihan polttopuukokoistakin tavaraa meni nurin, nuo pari pinoa pitää perkata läpi kunhan ehtii.

Toinen pitkäkestoisempi projekti on ollut kokeiluluontoinen kannon hävitys polttamalla. Vuoden takaisia kantoja on pihassa useampiakin ja ainakin kaksi niistä on tarkoitus hävittää rumentamasta maisemaa ja nurmikkoa. Pelipaikalle ei oikein viitsi millään isolla koneella nurmikon ja marjapensaiden yli ajella niin jotain muuta pitää keksiä. Jotkut ovat kuulemma kaivelleet kantoja ihan käsipelissäkin ylös, mutta homma on senverran työläs että mielummin mennään vähän helpompaa reittiä.

20160503_200439Kanto on tervaantunut ihan kohtuullisesti, joten sytyttäminen on kohtuu nätti temppu. Nyt kuvissa olevaa kantoa on poltettu kahteen otteeseen, toisella kertaa hilasin kompressorin nurmikolle ja palamista tuli autettua 0.5bar paineella. Jätkänkynttilän malliin sahattu kanto palaa kohtuullisesti yksinäänkin, mutta sekaan on tullut nakeltua kaikenlaista risua tehostamaan palamista.

20160501_101513Ensimmäisen polton jälkeen jäätiin ylläolevan näköiseen tilanteeseen, tuohon tuli sahattua vielä syvemmät urat moottorisahalla ja toisen polton kanssa keskusta painui lähestulkoon ympäröivän nurmikon tasolle. Ainakin kolmas nuotiopiiri pitää tuon kanssa vielä järjestää, mutta ihan toimiva, vaikkei välttämättä kaikkein nopein tai siistein, tapa tuo polttaminen on. Ainakin toinen kanto on vielä ajatus hävittää samalla mallilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *